آشنایی با مدیریت زیرساخت شبکه؛ (‏شناخت زیرساخت‌ها تا روندهای مدیریت آن)

مدیریت زیرساخت شبکه

مدیریت زیرساخت شبکه

زیرساخت شبکه را می‌توان مجموعه عظیمی از اجزای اساسی و کلیدی دانست که به طور منسجم برای کارکرد نرمال یک شبکه مشغول به کار هستند. این زیرساخت‌ها در حوزه فناوری اطلاعات اهمیت بالایی داشته و از اساس هویت و ماهیت شبکه را شکل می‌دهند. تمام دانش و اطلاعات فنی این حوزه، حول محور هماهنگ‌سازی، منسجم ساختن و بهره‌برداری صحیح از این زیرساخت‌ها تعریف شده است.

با در نظر داشتن این موضوع که یک سازمان به منظور اجرای عملیات‌های حیاتی حوزه کاری خود عمدتاً به شبکه‌های کامپیوتری متکی است، مدیریت زیرساخت شبکه نیز امری بسیار زیربنایی و اساسی تلقی می‌شود. بر همین مبنا قصد داریم در این یادداشت شما را بیشتر با این زیرساخت‌های شبکه و نحوه مدیریت آن‌ها آشنا کنیم.

مجموعه انواع زیرساخت شبکه، کدام موارد را شامل می‌شود؟

در اولین گام برای آشنایی بیشتر با انواع زیرساخت شبکه، بهتر است به سراغ دسته‌بندی این زیرساخت‌ها برویم. دسته‌بندی تجهیزات مختلف حاضر در این حوزه، به شناخت بهتر و ساده‌تر آن‌ها کمک می‌کند. در همین راستا باید گفت به طور معمول انواع زیرساخت شبکه را می‌توان در سه دسته مختلف قرار داد.

  • زیرساخت‌های سخت‌افزاری(فیزیکی): همانطور که از نام این دسته از زیرساخت‌ها پیداست، فیزیکی و قابل لمس هستند. اصلی‌ترین قطعاتی که در این دسته قرار می‌گیرند، روترها، سوئیچ‌ها، هاب‌ها، ریپیترها، انواع گیت‌وِی، بریج‌ها و مودم‌ها هستند.
  • زیرساخت‌های نرم‌افزاری(مجازی): این دسته از زیرساخت‌ها به شکل عملی و ملموس در دسترس نیستند اما نقش بسیار مهمی دارند. شاید بتوان گفت مانند زنجیره‌هایی برای اتصال و هماهنگی سخت‌افزارهای شبکه هستند. سخت‌افزارها در عمل بودن این دسته از زیرساخت شبکه، عملاً هیچ کاربردی ندارند. ابزارهای نرم‌افزاری مدیریت و مانیتورینگ(پایش) شبکه و همچنین سیستم عامل‌ها در این دسته قرار می‌گیرند.
  • سرویس‌های شبکه: از جمله انواع زیرساخت شبکه که در این دسته قرار می‌گیرند، می‌توان به پروتکل‌های شبکه از جمله (TCP)، (UDP) و سیستم آدرس‌دهی (IP) اشاره کرد.

البته ممکن است برخی افراد برای شناسایی انواع زیرساخت شبکه، دسته‌بندی‌های دیگری را مطرح کنند. اما با دسته‌بندی فوق می‌توان تمام انواع زیرساخت‌ها را معرفی و بررسی کرد. هرچند ورود به تمام جزئیات این دسته‌بندی‌ها در دایره اهداف متن نیست اما داشتن یک شناخت کلی نسبت به آن‌ها الزامی است.

مدیریت زیرساخت شبکه

بدون مدیریت زیرساخت شبکه، بهره‌برداری از آن ممکن نیست.

مقصود از مدیریت زیرساخت شبکه چیست؟

مدیریت زیرساخت شبکه که یک فرآیند الزامی به منظور بهره‌وری هرچه بیشتر شبکه است، دایره گسترده‌ای از عملیات را شامل می‌شود. انجام و اجرای این شیوه‌ها، به منظور عملکرد بهینه، رفع مشکلات و تعیین نیازمندی‌های شبکه کامپیوتری در راستای توسعه آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. اگرچه نمی‌توان حد و حدود معینی برای مدیریت زیرساخت شبکه تعیین کرد اما در مجموع بر پنج جنبه اصلی تمرکز دارد.

1) پایش(مانیتورینگ) زیرساخت شبکه

در روند پایش زیرساخت‌ها، شبکه به طور مداوم زیر رصد قرار گرفته و گزارش‌های مستمری از آن  استخراج می‌شود. البته مسئله صرفاً مشکلات و خرابی‌ها نیست بلکه در مجموع باید عملکرد تمام سخت‌افزارها و نرم‌افزارها به صورت مداوم بررسی شود. به عنوان مثال روتری که بیش از حد توانایی خود ترافیک دریافت می‌کند، در این بخش از مدیریت زیرساخت شبکه شناسایی می‎‌شود. پس از این در مورد اصلاح، جایگزینی یا تغییر آن بررسی‌های لازم صورت می‌گیرد.

اجزا و قطعات شبکه

تمام اجزا و قطعات با هدف ارائه عملکردهای مختلف یک شبکه کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.

2) کانفیگ و تنظیم زیرساخت‌ها

یکی دیگر از جوانب مدیریت زیرساخت شبکه، کانفیگ و تنظیم بخش‌های مختلف است. کانفیگ که کوتاه‌شده کلمه (Configuration) در زبان انگلیسی است؛ به معنی پیکربندی، شکل‌دهی و تنظیم. این جنبه از مدیریت زیرساخت، بر حصول اطمینان از پیکر‌بندی صحیح و راه‌اندازی مناسب دستگاه‌ها و اجزای شبکه تمرکز دارد.

زیرا برای داشتن یک شبکه کارآمد، سریع و قدرتمند علاوه بر یک زیرساخت مناسب و باکیفیت، هماهنگ‌سازی اجزا نیز اهمیت بالایی دارد. یک متخصص آگاهی دارد که منابع و اجزای موجود را باید چگونه با هم تنظیم و هماهنگ کند.

3) مدیریت شاخص‌های عملکردی شبکه

این بخش از کار که عمدتاً تحت عنوان (Performance Management) از آن یاد می‌شود، از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا به طور مستقیم بر آنالیز و تحلیل شاخص‌های شبکه تمرکز دارد. تا از این طریق بتواند سطح توانایی عملی و ملموس شبکه را تخمین زده و قدرت عملی آن در کمک‌رسانی به سازمان را تشخیص دهد. افراد متخصص و کارشناسان حاضر در این شبکه همواره بر این موضوع تمرکز دارند که آیا سطح عملکرد شبکه تأثیری منفی بر قابلیت‌های سازمان، شرکت یا اداره دارد یا خیر.

در همین راستا آن‌ها از برخی معیارها و شاخص‌های کلیدی استفاده می‌کنند. از جمله آن‌ها می‌توان به پهنای باند، لتنسی شبکه و پینگ آن و همچنین سرعت آپلود و دانلود ارائه‌شده به هر کلاینت اشاره کرد. این شاخص‌ها می‌توانند سطح عملکرد اجزای زیرساخت شبکه را روشن کنند.

سخت افزار و نرم افزار زیرساخت شبکه

سخت‌افزارها از اهمیت بالایی برخوردار هستند اما نرم‌افزارها نیز بخشی از زیرساخت‌ها هستند.

4) مدیریت عیوب و خطاهای زیرساخت شبکه

اصلی‌ترین فرآیند مربوط به این بخش از مدیریت زیرساخت شبکه، عیب‌یابی و شناسایی ریشه وقوع خطاها و ایرادات است. بدیهتاً این بخش از مدیریت زیرساخت شبکه در هنگام بروز مشکل، خرابی یا افت عملکرد اجزا، نقش پررنگ خود را نشان می‌دهد. عیب‌یابی اولین گام در مسیر رفع نواقص و مشکلات شبکه کامپیوتری است و این بخش از مدیریت نیز به طور ویژه بر آن تمرکز دارد.

5) مدیریت امنیت شبکه

از آنجایی که شبکه در سازمان‌ها، ادارات و شرکت‌ها بستر تبادل و ذخیره اطلاعات کلیدی و مهم است، امنیت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. به نحوی که می‌توان گفت حصول اطمینان از عدم اثرگذاری تهدیدات مختلف بر امنیت فایل‌ها، داده‌ها و جریان اطلاعات کاملاً حیاتی است.

سطح امنیت باید به گونه‌ای باید که هر گونه دسترسی غیرمجاز به اطلاعات شبکه کامپیوتری، اعم از مخرب یا غیرمخرب، محدود و ناممکن باشد. بحث امنیت شبکه بسیار گسترده و وسیع است و مفاهیم پیچیده‌ای دارد. اما در یک نگاه کلی می‌توان گفت از میان انواع زیرساخت شبکه، فایروال‌ها در این مورد بیشترین اهمیت ممکن را دارند.

آیا به مشاوره، راهنمایی و کمک در مدیریت زیرساخت شبکه نیاز دارید؟

اگر برای مدیریت زیرساخت شبکه خود به کمک و همراهی نیاز دارید، پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان رادین سیستم در ارتباط باشید. ما در این مجموعه نه فقط در طراحی و برپایی شبکه، بلکه در مدیریت آن نیز یه عنوان خدمات شبکه کنارتان هستیم. افراد متخصص و کارشناسان فعال در این مجموعه با تلفیقی از دانش و تجربه کافی، آمادگی دارند تا بهترین عملکرد را برای شبکه شما تضمین کنند.

فراموش نکنید حتی با وجود داشتن بهترین شبکه، مدیریت اجزا و زیرساخت‌های آن برای ارائه بهترین عملکرد الزامی است. پس اگر قصد دارید بیشترین بهره‌وری ممکن را از شبکه کامپیوتری خود دریافت کنید، حتماً از این طریق با رادین سیستم در ارتباط باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

تماس فوری به بالای صفحه بردن