در اولین گام برای پاسخگویی به این پرسش که (Default Gateway) چیست، باید گفت چیزی است که بدون آن به اینترنت دسترسی ندارید! حتی در حال حاضر شما بدون اینکه با ماهیت این اصطلاح آشنایی داشته باشید، در حال استفاده از آن هستید. زیرا در غیر این صورت، در حال مطالعه این یادداشت نبودید! هرچند این پاسخ تا حد زیادی سردرگمکننده است اما در ادامه مسیر به شما برای درک بهتر موضوع کمک زیادی میکند. این اصطلاح رایج دنیای شبکه، برخلاف ظاهر پیچیده و کاربرد بسیار مهمی که دارد، چندان سخت و غیرقابل فهم نیست.
پس اگر تابحال نتوانستهاید متوجه شوید که (Default Gateway) چیست، مطالعه این یادداشت فرصتی عالی برای این کار است. ما در این یادداشت قصد داریم تا با ادبیاتی ساده، غیر تخصصی و قابل فهم به این پرسش پاسخ دهیم که اساساً (Default Gateway) چیست. پس بدون نگرانی از مواجهه با کلمات تخصصی و اصطلاحات سخت تا انتها با ما همراه باشید.
معنای لغوی (Default Gateway) چیست؟
فهرست مطالب صفحه
پیش از پرداختن به معنای تخصصی این اصطلاح در دنیای شبکههای کامپیوتری، بد نیست نیمنگاهی به معنی لغوی آن داشته باشیم. در این ترکیب، همانطور که پیداست با دو واژه ساده روبرو هستیم؛ (Default) به معنی پیشفرض و (Gateway) به معنی درگاه یا دروازه.
پس میتوان گفت از لحاظ لغوی این ترکیب به معنی درگاه یا دروازه پیشفرض است؛ معنا و مفهومی که کاملاً با معنای تخصصی آن در ارتباط است. آخرین نکته حائز اهمیت و قابل درک از طریق معنای لغوی اصطلاح، این است که در واقع نوعی از درگاه است. به بیانی دیگر (Default Gateway) صرفاً نوعی از (Gateway)هاست!
اگر بخواهیم توضیح دهیم که (Default Gateway) چیست و در کجای شبکه قرار میگیرد میتوانیم به تصویر فوق اشاره کنیم.
از لحاظ تخصصی منظور از (Default Gateway) چیست؟
اگر بخواهیم به زبانی ساده بیان کنیم که (Default Gateway) چیست، باید گفت ابزاری اتصالبخش است. به عبارتی دیگر (Default Gateway) در اصل امکان اتصال بین دیوایسها حاضر در یک شبکه را با دیوایسهای حاضر در شبکه دیگر فراهم میکند. همیشه و لزوماً رایانهها، دیوایسها و تجهیزات حاضر در یک شبکه واحد قصد ارتباطگیری با یکدیگر را ندارند.
بلکه گاهاً یک رایانه از درون یک شبکه محلی قصد دارد تا با سروری در درون یک شبکه محلی دیگر ارتباط بگیرد. در اینجاست که (Default Gateway) امکان اتصال این دو را فراهم میکند. شاید بپرسید که چرا باید رایانهای از داخل یک شبکه، خواهان ارتباط با سرور یا رایانهای دیگر در شبکهای مجزا باشد؟ پاسخ به این موضوع بسیار ساده است! شما در حال حاضر نیز دقیقاً مشغول به انجام همین کار هستید!
بررسی عملکرد آن در قالب یک مثال ساده
به عنوان مثال هنگامی که یک رایانه قصد بارگذاری(لود) یک صفحه اینترنتی را دارد، درخواست(ریکوئست) خود را برای صفحه به شبکه جهانی اینترنت ارسال میکند. در این فرآیند نیز رایانه که در واقع حاضر در شبکه محلی است، درخواست خود را از طریق (Default Gateway) برای شبکه اینترنت ارسال میکند.
پس از آن سروری که در اتصال به شبکه جهانی اینترنت قرار دارد، پاسخ درخواست را که اطلاعات صفحه است، از طریق (Default Gateway) به رایانه شما میرساند. پس در هر بار استفاده از اینترنت، پیش از خروج هر درخواست از شبکه و ارسال آن به اینترنت، عملاً از (Default Gateway) استفاده میکنید. بر این مبنا میتوان گفت (Default Gateway) دیوایسی حد واسط شبکه محلی کامپیوتری و شبکه جهانی اینترنت است.
این دیوایس اطلاعات داخلی شبکه را، بهمانند یک دروازه، به سمت فضای بیرونی شبکه منتقل میکند. البته ورود اطلاعات از شبکه جهانی به فضای درونی شبکه نیز از همین قاعده پیروی میکند. یعنی با عبور از (Default ) همراه است.
این سیستم در اصل نقش میانجی را بین دو شبکه متمایز ایفا میکند.
آیا (Default Gateway) دیوایس و دستگاه معینی است؟
حال پس از درک این موضوع که کاربرد (Default Gateway) چیست و عملکرد آن چگونه است، سؤال دیگری ایجاد میشود. آیا (Default Gateway) یک دستگاه فیزیکی مشخص و معین در بین تجهیزات شبکه است؟ آیا دستگاهی با این نام وجود دارد؟ یا دستگاه دیگری وظیفه انجام این فرآیند را دارد. (Default Gateway) به طور مستقیم به یک دستگاه خاص اشاره نداشته و بهنوعی میتوان گفت یک نقش در شبکه است.
اما در عین حال باید گفت که این نقش در حالت نرمال بر عهده روتر است. در اغلب شبکههای خانگی یا در سازمانهایی با وسعت نهچندان زیاد، (Default Gateway) در اصل یک روتر است. روتر به عنوان دروازه پیشفرض جابجایی اطلاعات بین فضای درونی شبکه و فضای بیرونی آن قرار میگیرد. درخواستهای کاربران(Clients) به سمت آن روانه میشود و سپس این درخواستها توسط روتر به سمت مقصد درست راهنمایی میشوند. پس به عنوان یک جمعبندی باید بدانید که (Default Gateway) صرفاً یک نقش است و این نقش معمولاً بر عهده روتر خواهد بود.
دیفالت گیتوی نیز یک آدرس (IP) دارد
فراموش نکنیم که هریک از اعضا و اجزای شبکه کامپیوتری آدرس خاص خود را دارد. این یعنی (IP) آدرس خاص خود را داشته و بر مبنای آن در شبکه شناسایی میشود. (Default Gateway) نیز به عنوان یک بخش مؤثر در تبادل داده، از این قاعده مستثنی نیست و آدرس (IP) ویژه خود را دارد.
با استفاده از این آدرس میتوان آن را در شبکه یافت و به تنظیمات و وضعیت کلی آن دسترسی پیدا کرد. به عنوان یک یادآوری، دقت کنید که با توجه به توضیحات فوق آدرس آی.پی (Default Gateway) در اصل همان آی.پی روتر است! حال این پرسش ایجاد میشود که چگونه باید این آدرس را یافت؟
در این تصویر آدرس (IP) آن قابل مشاهده است
آدرس (IP) دیوایس (Default Gateway) چیست؟
برای یافتن آدرس آی.پی روتر خود باید بسته به سیستم عاملی که در حال استفاده از آن هستید، عمل کنید. در سیستم عامل مکینتاش یا لینوکس، نحوه انجام کار با سیستم عامل ویندوز متفاوت است. بخاطر محدودیت فضا و همچنین متداولتر بودن سیستم عامل ویندوز در بین کاربران ایرانی، یافتن آدرس آی.پی (Default Gateway) را در رابطه با این سیستم عامل بررسی میکنیم.
برای این منظور کافیست در یکی از رایانههای متصل به شبکه، بخش (Command Prompt) را از منوی استارت باز کنید. چنانچه در دسترس نیست آن را سرچ کنید. پس از باز کردن (Command Prompt) کافیست عبارت “ipconfig” را تایپ کرده و سپس کلید اینتر را بفشارید. پس از لود شدن اطلاعات، میتوانید اعداد درجشده روبروی عنوان (Default Gateway) را بخوانید. معمولاً آدرس آی.پی روترها عدد (192.168.1.1) است اما هیچ قاعده و قانون کلی در این رابطه وجود ندارد.